Zmniejszaj ilość podawanej krowie energii na 2-3 tygodnie przed zasuszeniem i raptownie zaprzestań dojenia.
Zmniejszaj ilość podawanej krowie energii na 2-3 tygodnie przed zasuszeniem i raptownie zaprzestań dojenia.
Okres zasuszenia nie powinien być ani za krótki, ani za długi. Dane pokazują, że niezależnie od rasy, poziomu produkcji i numeru laktacji, optymalny czas zasuszenia to 8 tygodni.
Przeprowadzaj korektę racic u krów na 2-3 miesiące przed wycieleniem lub w momencie zasuszania.
Okres zasuszenia ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia dobrego zdrowia wymienia i zdrowego wejścia w następną laktację. W okresie zasuszenia krowa i jej wymię przygotowują się do następnej laktacji, więc każdy problem, który pojawi się w okresie zasuszenia, będzie miał negatywny wpływ na ogólny dobrostan krowy i produkcję mleka po wycieleniu.
Najlepszy w rankingu okazał się buhaj rasy norweskiej czerwonej - ROEN, który otrzymał najwyższe wartości dla trzech kluczowych indeksów ekonomicznych: NetMerit, FluidMerit i CheeseMerit. ROEN wyprzedził inne, konkurujące z nim czołowe buhaje ras czerwonych i otrzymał tytuł Króla Czerwonych Ras.
Martin Mühlinghaus należy już do 3 pokolenia prowadzącego rodzinny biznes - Ingelsbrucher Hof w Velbert, niedaleko Wuppertal w Nardrenii Półncnej-Westfalii w Niemczech. 1 czerwca 2019 roku przejął biznes od rodziców i stał się prawowitym właścicielem leżącego na wzgórzu gospodarstwa. Obecnie jego stado mleczne liczy 120 krów; razem z młodzieżą utrzymuje około 250 zwierząt.
Okres zasuszenia to faza regeneracji. Stan krowy przed okresem zasuszenia wpływa na to, czy okres zasuszenia będzie przede wszystkim okresem gruntownej odbudowy organizmu czy jego regeneracji.
18-400 Łomża, Poligonowa 28c
NIP: 718-100-91-02
tel. 86/215-11-15