W ostatnim czasie wraz z naszym Doradcą Genetycznym Leszkiem Trelińskim i Martinem Buschsieweke - Dyrektorem ds. Sprzedaży firmy Semex, mieliśmy przyjemność odwiedzić gospodarstwa hodowlane w województwie Śląskim i Opolskim.
Jako pierwszą odwiedziliśmy fermę w Langowie. Gospodarstwo to należy do Kombinatu Rolnego Kietrz, czyli jednego z największych producentów rolnych w Polsce. Już od ponad 60 lat produkują płody rolne na rynek krajowy oraz export. KR Kietrz gospodaruje na 8500 ha, w jego skład wchodzą 4 fermy w Langowie, Krotoszynie, Pilszczu i Baborowie, gdzie utrzymywanych jest ponad 8500 sztuk bydła. Produkcja zwierzęca skupiona jest na mleku- rocznie produkują ponad 40 milionów litrów mleka najwyższej jakości.
Na fermie, którą mieliśmy przyjemność odwiedzić, w 2022 roku stado złożone z 1 411 krów osiągnęło średnią wydajność 12 585 kg mleka o zawartości 3,78% tłuszczu, 3,49% białka, co przekłada się na 476 kg tłuszczu i 439 kg białka. Jeszcze nie doczekaliśmy się oficjalnych wyników z 2023 roku, ale prognozy wskazują, że liczby te wzrosną. Pani Katarzyna Piecuch- główny hodowca w Kombinacie Rolnym Kietrz przedstawiła nam kierunki pracy hodowlanej w tym stadzie i całej populacji kombinatu. Głównym kryterium przy wyborze buhaja jest występowanie beta kazeiny typu A2A2. Celem na przyszłość jest produkcja 100% mleka A2A2, które ma wyższą wartość w żywieniu człowieka oraz jest cenione jest na rynkach zagranicznych.
Następnie udaliśmy się do Gospodarstwa Rolnego, które prowadzi Pan Roman Wiencierz. Otwarcie obory Pana Romana miało miejsce 14 listopada 2015 roku. W chwili obecnej stado składa się z około 300 krów mlecznych o wydajności powyżej 10 000 litrów mleka. Pomimo wysokiej wydajności poziom tłuszczu w mleku utrzymuje się na poziomie 4,55 % a białka 3,49%. Co świadczy o wysokim poziomie żywienia i przemyślanej pracy hodowlanej.
Kolejnym przystankiem było Gospodarstwo Rolne Państwa Urszuli i Krystiana Kretek uhonorowanych w ostatnich latach wieloma nagrodami oraz wyróżnieniami za wzorowe prowadzenie działalności rolniczej. Tam mieliśmy okazję zobaczyć w pełni zautomatyzowaną oborę mieszczącą ok 160 krów w doju.
Jako ostatnie odwiedziliśmy gospodarstwo Pana Krzysztofa Kasprzyka. W gospodarstwie utrzymywanych jest około 400 krów mlecznych, a ich średnia wydajność mleczna w 2023 roku wynosiła 11 633 kg mleka. W ramach ciekawostki na pastwiskach mieliśmy okazję zobaczyć na bydło rasy Highland.
Rozmowy z hodowcami skoncentrowane były na problemach dotykających polskie gospodarstwa, czyli wzrastającego poziomu inbredu a co za tym idzie problemie z doborem buhaja pasującego do stada. Wyzwaniem jest znalezienie byków odpowiednich zarówno pod względem cech funkcjonalnych i zdrowotnych a jednocześnie nie przekraczanie dozwolonego stopnia pokrewieństwa. Drugim tematem było genomowanie stad. Czy warto oraz czemu mogą służyć jego wyniki i jak je wykorzystać.
Wszystkim hodowcom serdecznie dziękujemy za poświęcony czas oraz owocne rozmowy.